مصارف آب و لزوم تصفیه آب

 

به علت وجود پیوندهای هیدروژنی در آب، ویژگی های زیر در آب از مواد با وزن مولکولی 1 مشابه بیشتر است:
• نقطه جوش و نقطه ذوب و ظرفیت حرارتی
• دانسیته، ویسکوزیته، کشش سطحی، ثابت دی الکتریک
• مولکول آب قطبی  است و بسیاری از مواد یونی را در خود حل می کند.
• فشار بخار آب زیاد نیست، بنابراین اتلاف آن زیاد نیست.
• ظرفیت حرارتی آب زیاد است.
• برای انتقال گرما مناسب است.
• گرمای نهان جوش آب زیاد است.
• محمل ارزان قیمتی برای انتقال انرژی است.

مصارف عمده آب

کشاورزی
بیشترین مصرف آب در کشاورزی است. pH و میزان Na+ آب مورد مصرف کشاورزی باید کنترل شود و باید فاقد مواد سمی باشد.

صنعت
آب در صنعت در زمینه های فرایند تولید، سیستم های سرمایشی و گرمایشی و واحدهای تولید بخار مورد استفاده قرار می گیرد و کیفیت آب مورد استفاده در صنعت بستگی به نوع صنعت و نوع مصرف آن دارد.

تصفیه آب های صنعتی
روش های کلی تصفیه آب ها جهت مصارف صنعتی:
الف – حذف و یا کاهش ناخالصی ها مثل کاهش یا حذف سختی
ب – افزایش مواد کمکی به آب مثل تزریق ترکیبات مخصوص ضد خورندگی و یا ضد رسوب

تصفیه آب های آشامیدنی و مصارف خانگی
ویژگی های لازم این آب ها:
الف – فاقد مواد معلق، کلوئیدی و رنگ
ب – فاقد میکروب های بیماری زا
ج – فاقد مواد سمی
د – مقدار مواد آلی و اکسید کننده نباید از حد مجاز بیشتر باشد.
سازمان بهداشت جهانی WHO یکی از مراجعی است که حدود مجاز میزان ناخالصی های آب شرب را مشخص کرده است.

مشکلات ناشی از ناخالصی های آب
ناخالصی آب در برخی موارد مشكلات و ناراحتی هایی را ایجاد می كند، كه در زیر به برخی از آنها اشاره شده است:
1- تولید رسوب در دستگاه های حرارتی دیگ های بخار که باعث کاهش انتقال حرارت و کاهش عمرمفید سرویس دستگاه ها می شود.
2- تولید بخار با کیفیت پایین، به علت وجود رسوب برای مثال سیلیس که بر روی پره های توربین ایجاد می شود.
3- خوردگی بویلرها و تأسیسات باعث سوراخ شدن مخازن و لوله ها می شود.
4- اتلاف مواد شیمیایی، مثل صابون
5- باقی گذاشتن لکه روی محصولات غذایی و نساجی

لزوم تصفیه آب
آب طبیعی را باید برای مصارف آشامیدنی و صنعتی تصفیه کرد تا ناخالصی ها و آلودگی های احتمالی در آب برطرف گردد.
عواملی که سبب ضرورت تصفیه آب می شوند وجود باکتری های بیماری زا در آب، کمبود و یا زیادی بعضی از یون ها، وجود ذرات معلق، بو، مزه و رنگ آب می باشد.

نکته مهم: برای هر صنعتی مطلوب ترین کیفیت آب آن است که هزینه تصفیه آب کمتر از مخارج رفع عوارض ناشی از حضور ناخالصی ها باشد.

بعضی از موارد مصرف آب در صنعت:
1- به عنوان ماده اولیه
2- به عنوان حلال مواد اولیه
3- به صورت ماده ذخیره کننده انرژی
4- محافظ در برابر گرما و تشعشع
5- برای اطفاء حریق
6- در فرایند هایی نظیر تبخیر، تبلور و غیره

آبی که استفاده می کنید چقدر سالم است؟

 
همه موجودات زنده برای ادامه زندگی به آب نیاز دارند و آب مورد نیاز خود را از منابع آب زمینی و آب باران تامین می کنند. بدون آب بدن موجودات زنده نمی تواند به درستی کار کند.
بیشتر از نیمی از وزن بدن را آب تشکیل می دهد، اما چرا بدن نمی تواند بیشتر از چند روز بدون آب زنده بماند؟ بدن انسان کارهای مهمی دارد که انجام آنها به آب نیاز دارد. برای مثال خون حاوی مقدار زیادی آب است و وظیفه اکسیژن رسانی به سلول های بدن را دارد. بدون اکسیژن سلول های بدن می میرند و بدن از ادامه حیات باز می ماند. همچنین آب مایعی است که قسمتی از سیستم ایمنی بدن را تشکیل می دهد. بدن برای هضم غذا و دفع مواد زائد و سموم بدن به آب نیاز دارد.
بدون شک آب اهمیت زیادی دارد، زیرا بیش از 70درصد بدن انسان بالغ را آب تشکیل می دهد، به همین علت دسترسی به آب تمیز و سالم یک مزیت محسوب می شود.
اکثر ما بدون اینکه درباره اهمیت آب فکر کنیم، فقط شیر آب را باز می کنیم و از آب استفاده می کنیم، و آنقدر این امر برای ما عادی شده است که به ندرت درباره این فکر می کنیم که زندگی چگونه خواهد بود اگر مجبور بودیم برای بدست آوردن آب سالم تلاش کنیم.
متاسفانه در بسیاری از کشورهای دنیا مشکل بسیار جدی برای ساکنانشان وجود دارد. آنها مجبور به نوشیدن آب از رودها، نهرها و دیگر منابع منابع آبی هستند که آلوده هستند. آنها بیشتر اوقات مجبور به حمام کردن و آشپزی با همین آب های کثیف و آلوده هستند.
 


فرض کنید همه آبی که در اختیار دارید و می نوشید آبی باشد که می دانید نوشیدن آن به بیماری منجر خواهد شد، چه احساسی داشت اگر این آب را به کودکان خود می دادید؟
این مساله بسیار دردناک است که مردمانی وجود دارند که هر روز با این مساله مواجه هستند. در بسیاری از کشورها مساله آب عامل اصلی است که مردم نمی توانند از فقر نجات پیدا کنند. اغلب زنان و کودکان این بار مسئولیت را به دوش می کشند که ساعت ها وقت صرف آب آوردن برای خانواده خود می کنند. تقریبا یک ششم جمعیت جهان به آب سالم دسترسی ندارند و 50 درصد از جمعیت کره زمین با کمبود اصول بهداشتی مناسب روبرو هستند.

اطمینان از دستیابی به آب سالم و بهتر باید یکی از بالاترین اولویت ها باشد و برای دستیابی به آن باید تحقیق بیشتری انجام شود و آنچه که یافته شده است گسترش یابد تا آنچه را که می شود در این زمینه انجام داد پیدا شود.